Nordliga europeiska destinationer att besöka 2018

Huvudstäderna i Norden består av Stockholm i Sverige, Helsingfors i Finland, Oslo i Norge, Köpenhamn i Danmark och Reykjavik på Island. Dessa utgör Norden, tillsammans med de tre mindre självstyrande områdena Åland, Färöarna och Grönland. Varje år flockas turister till dessa huvudstäder för att uppleva och se helt andra kulturer. Norden är exempelvis ett populärt resmål för japaner, och tyskar har en väldig fascination av Norden och dess natur. Finland har sina tusen insjöar, Sverige har sina vackra skärgårdar och Norge sitt dramatiska landskap med fjäll och fjordar. Sommaren är alltid en intensiv period i Norden, för då är det högsäsong. Vädret är relativt stabilt och turister kan lättare ta sig till olika platser för att besöka alla fantastiska sevärdheter!

Naturen är en av de största anledningarna till Nordens turism. Besökare vill se fjordar, den svenska skärgården liksom uppleva fisket i Finland och de varma källorna på Island. Upplevelserna är många och turisterna likaså. Turistnäringen har givetvis både fördelar och nackdelar i området. Fördelen är att de nordiska länder får in pengar, vilket gör att utveckling, renovering och underhåll av gamla byggnader kan fortsätta. Dessutom får turister från hela världen ta del av de nordiska kulturerna med deras mat, traditioner och naturupplevelser. Det sätter länderna på kartan i en värld där konkurrensen om turister är hård och sommarsäsongen relativt kort. Men det finns även en baksida, främst ur miljösynpunkt som drabbar såväl naturen som historiska monument.

Sverige- skärgård och fjällvärld i ett.

Sverige är ett land fyllt med sevärdheter från norr till söder. Nedan följer några tips på utflyktsmål. I Stockholms skärgård finner du kobbar och skär så långt ögat når. Den bjuder på vacker natur och är ett absolut måste för en turist. Höga kusten är ett bergslandskap klassat som världsarv. Hyr en bil och upplev alla små byar och fiskelägen belägna där. Indalsälven besitter spektakulära vyer och är bäst sedd från egen bil. En tur till Dalhalla och dess kalkbrott för att uppleva det otroliga ljudet från en live konsert bör också hinnas med. Avsluta resan med ett besök till Treriksröset för att se platsen där Sverige, Norge och Finland möts. Dramatiskt beläget i ett perfekt landskap med snöklädda fjäll och grön barmark.

Norge och dess fjordar

Norge är världskänt för sina otroliga fjordar. Och det är inte svårt att förstå varför. Naturens krafter är råa men helt magnifika. Väljer du att resa Hurtigruten skapar du dig verkligen minnen för livet. De branta klipporna som sluttar rakt ner i havet, de enorma späckhuggarna som tar skydd inne i fjordarna ger otroliga naturupplevelser. Men Hurtigruten är inte allt som Norge har att erbjuda. Här finns även en mängd olika gamla kyrkor, exempelvis Hitterdals Stavkyrka som nämns redan på 1200-talet. Eller varför inte besöka några av Oslos gamla museer, som Vigelandsmuseet, eller Vikingaskeppmuseet? Här finns det otroliga fynd från vikingatiden! Norge må vara ett till skalan litet land men har en enorm historia bakom sig och det finns alltid något nytt att se!

Danmark- så litet men ändå så stort

Danmark är, precis som de övriga nordiska länderna, fylld med spektakulär natur och det finns alltid något för alla vare sig det är natur, mat eller shopping. Lämpligast vore att börja med huvudstaden, Köpenhamn. Att utgå från den är en bra bas och du har inte långt till ett besök i Skagen, med sina kolliderande hav Skagerack och Kattegatt. Formationen som uppstår gör att denna udde aldrig är sig lik utan ständigt skiftande. Ett annat naturfenomen är Møns Klint, med sina höga vita kalksluttningar och den slingrande skogen som vackert växer i berget. Møns Klint ligger på ön Møn, beläget på östra sidan. Får barnen bestämma blir det nog ett besök till det populära Lego Land beläget i Billund.

Naturligt

Avslutningsvis så är det svårt att bara bestämma sig för att bara besöka ett av de nordiska länderna. De är alla olika men har ändå så mycket gemensamt. Språket har många liknelser även om det ibland blir en del kommunikationssvårigheter. Människorna i Norden är också mycket stolta även om de tenderar att vara blygsamma i vissa sammanhang. En av de gemensamma nämnarna är nog naturen, där vackra vyer blandas med nordiska flora och fauna. Det gröna gräset som kittlar under fötterna eller de varma insjöarna är perfekta för ett kvällsdopp. Resmålet är upp till dig, men har du inte sett Norden ännu så är det dags! Vilket land du än väljer kommer ge dig oförglömliga upplevelser!

You Might Also Like
Leave a Reply