Bisarra resmål i Europa

Det finns ett flertal riktigt udda resmål runt om i världen. Som Japans sexuella festival, den statypark med Jesus-tema i Korea som bland annat har en Jesus-staty med de mest definierade magrutorna du nånsin sett, eller den Prada-butik som finns mitt ute i en öken i Texas. Ska man rangordna världsdelarna utifrån bisarra upplevelser så är det nog Asien som leder stort (även om detta må komma ur ett eurocentriskt perspektiv, de tycker säkert att vi är minst lika konstiga). Men det betyder inte att Europa är fritt från konstiga resmål och upplevelser. Långt därifrån. Vad sägs till exempel om Tomatina-festivalen i den spanska staden Bunol dit det varje år reser 30-40 000 människor för att delta i ett enormt tomatkrig? Eller Bolwoningen i Holland med sina femtio helt bollformade hus. En arkitekturupplevelse utöver det vanliga utlovas för den som tar sig hit.

Ett riktigt udda ställe fanns i finska Kittilä där man byggt ett ishotell helt dedikerat till TV-serien och böckerna Game of Thrones komplett med White Walkers i 3D uthuggna ur isen i igloorummen. Det var dessvärre bara öppet fram till i april 2018 men vi får hoppas att detta succékoncept återupprepas när det blir riktigt kallt igen. Det är helt enkelt en för dum idé för att inte få leva vidare. För den som söker både värme och konstigt kan rekommenderas Museo Atlantico utanför Lanzarote på Kanarieöarna (som räknas som en del av Europa). Där har konstnären Jason deCaires Taylor låtit sänka ner 300 betongskulpturer av människor på botten av Atlanten. De ligger på blygsamma cirka 15 meters djup, så det går att se dem om man åker över dem i en glasbottnad båt. Det är också relativt enkelt att dyka ner till dem.

Islands fallosmuseum

Reykavik är på många sätt en trevlig turiststad och väl värt ett besök (liksom hela Island). Detta särskilt för den som samlar på de lite mer udda resmålen. För här ligger nämligen Islands fallosmuseum. Det är ett museum som ställer ut penisar. De har inte mindre än 55 olika djurarters kompletta snoppar i sin permanenta utställning, och penisdelar från ytterligare lite fler än 150. Ett av dessa är givetvis människan. Faktum är att de har en lång kö av folk som anmält intresse för att donera sitt manliga könsorgan till muséet, inklusive de som är villiga att donera innan de själva dör. De har också flertalet penisavgjutningar, bland annat från hela det isländska handbollslandslag som tog OS-silver 2008. Så se till att besöka detta museum om du har chansen, och gör som Tom Cruise rollkaraktär i filmen Magnolia brukar säga: Respect the cock!

Ostrullningsfestivalen i Cooper Hill

Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake är ett måste för den som söker en upplevelse över det vanliga. Den årliga ostrullningsfestivalen i Cooper Hill Glouchester har ägt rum sedan minst 1826 men sannolikt mycket längre än så. Hur traditionen upptogs är ytterst oklart, men den går helt enkelt ut på att man rullar en fyrakilos Double Gloucester cheese nedför en hög kulle. Efter att osten fått ett försprång på en sekund (det låter inte mycket, men osten når snabbt en maxfart på ca 70 kilometer i timmen) så löper deltagarna efter den, nedför kullen. Först i mål vinner osten. Därefter samlas man enligt brittisk tradition på den lokala puben och dricker ett par pints. Det brukar normalt sett bli en mängd småskador på deltagarna under ett normalt år, och ett par riktigt allvarliga. Trots att ingen ännu har dött försöker dock myndigheterna ständigt sätta stopp för denna tradition.

Null Stern Hotel

Ett hotell graderas efter ett fastställt system där de får ett antal stjärnor beroende på service och faciliteter. Normalt sett har ett riktigt dåligt hotell en stjärna, och ett fantastiskt hotell i yppersta världsklass fem. I de Schweiziska alperna, på cirka 1 400 meters höjd på bergen Churfisten, Toggenburg och Wildhaus ligger dock Null Stern Hotel vilket sätter ett eget rekord med att, som namnet antyder, ha noll stjärnor. Det finns ett rum per berg, och rummet består helt enkelt av en säng under öppen himmel. Det finns inget golv, inga väggar och inget tak. De erbjuder dock room service och en butler samt en catchfrase som lyder “the only star is you”. Null Stern Hotel är ett konstprojekt skapat av konstnärerna Frank och Patrik Riklin. Men det är fullt möjligt att bo där för den som är beredd att hosta upp drygt 3 000 kronor natten. Hoppas att det inte blir regn!

You Might Also Like
Leave a Reply