Att resa – finns det något bättre?

Aldrig har möjligheterna varit så stora som nu att resa. Alternativa sätt att se världen börjar bli allt vanligare så man behöver inte vara rik för att resa utan det finns många budgetalternativ. Möjligheten att hyra bostäder via tjänster som Airbnb har blivit en stor konkurrent till hotellboenden. Hostels erbjuder billiga vandrarhem världen runt och man kan till och med sova över på soffan hos en ny bekant man lärt känna genom Couchsurfing. Man kan även hitta rabatterade hotellboenden genom tjänster som Secret Escapes eller så kan man jobba sig fram mot gratis mat och boende genom att ansluta sig till Workaway eller Woof. Ja, det finns helt enkelt ingen anledning att stanna hemma längre. Alla har möjlighet att resa. Det blir även allt vanligare att man arbetar på distans, via datorn, oavsett vart i världen man befinner sig. Remote workers, frilansare och digitala nomader är nya titlar som bara blir vanligare på arbetsmarknaden. I och med att frilansandet har blivit vanligare kan man även hyra in sig på boenden för just frilansare på olika platser i världen. Utöver alla dessa sätt att ta sig fram här i världen kan man fortfarande tågluffa, bila och tälta. Man kan även ansluta sig till olika skjutsgrupper och resa tillsammans med andra för delade bränslekostnader. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för reslystnaden, för dålig ekonomi behöver inte längre vara ett hinder för att se världen.

Spännande tider

Ja, det är intressanta tider vi lever i. Tack vare internet kan man knyta kontakter världen över, vilket skapar förutsättningar för resande som vi aldrig haft förut. För dem som vill ha hotellboenden och all-inclusive finns det en uppsjö av reseklubbar att välja mellan. Aldrig förr har det heller varit så billigt att flyga som det är nu. Man kan ta sig till Thailand eller USA för ett par tusenlappar om man är villig att själv arrangera sitt boende. Den som vill resa traditionellt reser förstås med någon av de resebyråer som erbjuder hela paket med flyg och hotell i den standard man vill ha. Så – vart ska man då resa när hela världen ligger öppen och väntar. Vilka typer av resmål som är mest intressanta beror helt och hållet på vilken typ av individ man är. Är man sportintresserad kanske man åker till Portugal för att surfa. Har man tid på sig så kan man bila dit och får då avnjuta såväl Frankrike som Spanien på vägen. En annan intressant plats för surfare är Marocko där man kan hitta fantastiska boenden och hela byar som befolkas av surfare till exempel Taghazout. Den andligt och kontemplativt sinnade kanske hellre ger sig ut på en pilgrimsvandring. El Camino, pilgrimsleden till Santiago de Compostela, i Spanien är ett välbesökt mål för andligt sinnade resenärer. En semester och ett äventyr behöver ju inte vara som det alltid varit, utan man kan helt enkelt prova på något nytt.

Äventyr på hemmaplan och vidare ut i världen

Man behöver ju inte ge sig iväg utanför landets gränser för att uppleva rekreation och äventyr. Sverige är fantastiskt. Har du aldrig varit i Norrland så är det definitivt en resa som är värd att göra. Att fjällvandra några dagar under hösten när björkarna skiftar i gulröda kaskader av färgprakt är det en verklig lisa för själen att befinna sig i våra svenska fjäll. Det måste upplevas. Bila över Stekenjokk, stanna till i Gäddede och hjälp dem med all ädelfisk som finns i sjön. Varför inte göra en roadtrip genom Skandinavien och till exempel köra Trollstigen, passera Trondheim och vidare till Lofoten som är en av världens absolut vackraste platser? Det är lätt att bli hemmablind och underskatta de omkringliggande miljöerna och utflyktsmålen. Borta bra men hemma bäst, heter det ju. Att känna sig själv är det bästa sättet att hitta det perfekta resmålet. Är man historiskt intresserad eller intresserad av konst finns det en mängd museer och gallerier att upptäcka både ute i vida världen och på hemmaplan. Efter ett besök på Medelhavsmuseet i Stockholm kan det hända att man får lust att utforska mer av de historiska miljöerna i Egypten och kring medelhavet. För den konstintresserade kan en resa till Carl Larssons Sundborn och Anders Zorns hem i Mora vara inspirerande och kanske går resan vidare till Paul Gettys museum i Los Angeles eller Louvren i Paris. Det är bara att konstatera att det helt enkelt är fantastiskt att resa i vår vackra värld.

You Might Also Like
Leave a Reply