Att planera en resa i Europa

Europa är en av de mindre världsdelarna, men med en mycket stor variation mellan olika regioner. Det finns cirka 45 länder i Europa, lite beroende på hur man räknar, och nästan lika många språk och kulturer. En av de första sakerna du behöver fundera igenom är vad du är mest intresserad av. För en del människor kan det vara kyrkor eller romerska lämningar, för andra kan det vara viner eller maträtter.

En av de första åtgärderna i planeringen bör alltså vara att ta reda på “var finns det som jag är intresserad av?”, och på det viset skapa ett (kanske stort) antal markeringar på en karta. Tack och lov kan du numera göra dessa sökningar via internet med hög noggrannhet och detaljrikedom. Det kan ju dessutom utgöra ett trevligt pysslande att förbereda en resa, och du lär dig massor även om de ställen du inte reser till.

Skapa budget och grov reseplan!

Det kan tyckas trist att “årets stora resa” ska starta med en tråkig budget, men den måste till någon gång under processen, och det allra bästa är när första utkastet görs i början av planerandet. Det kan vara svårt att bedöma kostnader för mat, tåg, flyg och så vidare, men som en första ansats kan du anta prisnivå som i Sverige. Dock är hotellrum utanför Norden ofta tydligt billigare än i Sverige.

När budgeten är klar i sin allra första version kan du börja sortera bland resmålen. Om vi som exempel antar att du vill följa målaren van Gogh i fotspåren behöver du bestämma vilka platser du vill besöka. Är ett besök i Arles i Frankrike nödvändigt? van Gogh bodde där bara i knappa två år. Å andra sidan är nästan alla stora mästerverk målade här… Vilket intresse du än har så måste du säkert göra en anpassning.

Resesätt, oftast olika

Utgående från den grova budgeten och reseplanen är det nu dags att titta lite mer specifikt på hur du tar dig mellan de olika platser du vill besöka. Om du har en generös budget är det sällan ett problem, flyg plus hyrbil löser de allra flesta transporter, särskilt om du väljer att återlämna hyrbilen på annan plats än där den hämtades upp, exempelvis nästa flygplats. Onekligen är det snabbt och effektivt, men kanske en smula tråkigt.

En vanlig erfarenhet är att om du åker med lokala bussar och tåg så får du se så väldigt mycket mer. Tack vare internet (och för all del Google Translate) är det numera fullt möjligt att göra ganska avancerade sökningar på mycket lokala färdsätt. Du som vill besöka romerska härvägar i nuvarande Frankrike kan faktisk hitta bussar som går i princip ända fram till den plats du ville se.

Sortera!

Det är lätt att ryckas med av alla högst intressanta resmål som du kan nå inom dina tids- och budgetramar. Det kan dock vara nödvändigt att sortera något. Att bo på en helt ny plats varje kväll och ge sig iväg i ottan för att hinna till nästa resmål är sällan särskilt bra. Om du lägger in något färre etappmål får du en betydligt bättre resa, som dessutom tål lite krångel utan att resan “rasar ihop”.

I sorteringen ligger förstås att bland många resmål välja ut några stycken som i någon mening är den eller de bästa. Om du exempelvis vill se romerska teatrar kan du åka till väldigt många ställen. Några timmar med internet visar säkert att teatern i staden Orange är den bäst bevarade. Om du alltså väljer Orange har du sett “det bästa”, och kan nog utan stora problem släppa många andra ställen.

Nödvändiga papper

För att resan ska fungera finns det en del papper som måste vara i ordning. Ett av dessa är passet. Det finns en uppfattning om att så länge man åker inom EU så behövs inget pass. Det är någorlunda sant, annat ID kan fungera, men vid många gränskontroller känner man inte alls till svenska id-kort, utan vill ha pass. Dessutom är ju många europeiska länder fortfarande utanför EU. Av stor vikt är också reseförsäkring!

Läs på om resmålen!

Efter ett antal rundor med reseplan mot budget mot antal semesterdagar har du ändå till slut definierat en reseplan. Nu är det dags att läsa på ordentligt om resmålen. Om du är intresserad av romerska lämningar läser du förstås på om dem, men läs även om stadens historia, vilka muséer som finns, vad det finns som är känt utöver de romerska lämningarna. Det finns oftast väldigt mycket att upptäcka “när du ändå är där”.

You Might Also Like
Leave a Reply